1 liraya aldığı atık şişeleri sanat eserine dönüştürüp 1040 liraya Avrupa’ya satıyor.
36 yıldır catering ürünleri üretip satan Temel Samangül, son yıllarda farklı bir alana yöneldi. Pirince isim yazmanın yanı sıra pek çok ikramlık üreten Samangül, atık şişeleri ekonomiye kazandırmak için sanat eserine dönüştürme kararı aldı. Atık likör, sirke ve gazoz gibi cam şişeleri toplayan Samangül, ören yerindeki figürleri bu eserlere yerleştirerek şişe rölyefine çevirerek satışa sundu. Yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gören şişe rölyefleri, iç piyasada 50 TL, Avrupa’da 50 Euro’ya alıcı buluyor.
“ŞİŞELER AVRUPA’DA 50 AVROYA SATILIYOR”
“BİN ADET OLAN SİPARİŞ 10 BİN ADETE ÇIKTI”
Samangül, şişe rölyef atölyelerinin kapanmasıyla siparişlerin arttığını ancak üretim kapasitesinin düşük olması nedeniyle siparişlerin çoğunu reddetmek zorunda kaldığını belirtti. Pazar hareketli olmasına rağmen birçok atölye kapalıydı. Sayımız çok az. Birçok siparişi iptal etmem gerekiyor. Daha önce ayda bin sipariş alınırken şimdi 10 bin sipariş alınıyor. Biz o kadar üretecek durumda değiliz. Üreticiler bizim bölümümüzde yeterince para kazanıyor. Çin “Üretimleri satışlarımızı etkiledi. Kendi kültürlerinin ikramlarını gönderdikleri için fazla talep görmüyorlar. Yerli ve yabancı turistler Türkiye ile ilgili ikramlar alıyor” dedi.
“HAFTADA 300 ŞİŞE SANAT ESERİNE DÖNÜŞÜYORUZ”
Toplu sipariş aldıklarında haftada 300 şişe tasarruf edebildiklerini vurgulayan Temel Samangül, “Atık şişeyi sanat eserine dönüştürme süreci biraz meşakkatli. Temizleme işleminden sonra kaplama yapıyoruz. Kazıma ve yıkama işlemini yapıyoruz.Kaplama işleminden sonra üzerine dokuma yerinin rölyefini koyuyoruz.Pişirme tekniğinden sonra son olarak boyuyoruz.Kullandığımız boyalarda vernik gibi kimyasal boyalar değil su bazlı boyalar kullanıyoruz. . Atölyeye gelen ve çıkan şişeleri hesaplarsak haftada 300 şişeyi sanat eserine çevirebiliriz” dedi.
“EN BÜYÜK NİMETİMİZ BİR ŞİŞE BULMAKTIR”
Şişe bulmakta zorlandıklarını belirten Temel Samangül, “Şu anda yaşadığımız en büyük felaket atık şişe bulmakta. Eskiden alkol şişede ucuzdu ve çok şişe bulabiliyorduk. Dikkat ediyoruz. Bana kazandırıyor. hafızası olan kullanılmış bir şişe üzerinde çalışmak daha keyifli.” Türkiye’de 50 TL, Avrupa’da 50 Euro’dan satılan kabartma şişeler yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.