Egeli ihracatçılardan asgari ücret eleştirisi
Türkiye’de 7 milyondan fazla çalışanı ve ailelerini doğrudan etkileyen asgari ücret, 2022 Ocak ayına göre yüzde 100 arttı.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, alım gücünün her geçen gün düştüğü ve enflasyonun ezdiği bir ortamda taban fiyat artışının hiçbir departmana fayda sağlamayacağını vurguladı.
Jak Eskinazi, “Türkiye’de taban ücretle çalışanların oranı yüzde 60’ın üzerinde. Avrupa ülkelerinde bu sayı bazı ülkelerde yüzde 5, bazı ülkelerde yüzde 10 civarında. Türkiye asgari ücret ülkesi olma yolunda ilerliyor. Taban fiyat artışı nedeniyle artan beklenti karşısında istihdam krizi yaşanıyor. Türkiye’de enflasyon sadece gelişmiş ülkelerde değil dünya ortalamasında da 10 kat yüksekken, bu artıştan sonra daha da zirve yapacağını göreceğiz. 24 saatten kısa bir süre içinde gıda fiyatları yükselmeye başladı. Maaşlar cepten çıkmadan eriyor. Önemli olan fiyatı artırmak değil, alım gücünü artırmaktır. Asgari ücretin patrona maliyeti arttıkça üretilen işler de artıyor. Bu artış da halkın cebine yansıdı.” söz konusu.
Kur üzerindeki baskı kaldırılmalı
2021’de 318 dolar olan asgari fiyatın bugün 455 dolara çıktığına dikkat çeken Eskinazi, “İhracatçı dövizle gelir elde ediyor. Sektörlerimizin ayakta kalabilmesi için kur üzerindeki baskının kaldırılmasını ve daha dengeli bir kur sisteminin oluşturulmasını istiyoruz. Böyle devam ederse 2023 hedeflerini tutturamayacağız. İhracatçılarımız gelen siparişler için maliyet hesabı yaptıklarında sipariş alamamaktadırlar. Asgari ücretin işverene maliyeti 13 bin TL civarında. Maaş dışındaki tüm yükümlülükler devlet tarafından karşılanmalıdır.” söz konusu.
Gelir vergisi düzenlenmeli
Eskinazi, çalışanların enflasyonun altında ezilmemesi için gelir vergisi dilimlerinin düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
“Enflasyonu karşılamak için yaptığımız maaş artışlarından çalışanların yararlanabilmesi için gelir vergisi matrah dilimlerinin enflasyonla orantılı olarak artırılması gerekiyor. Mevcut durumda kısa sürede daha yüksek gelir vergisi kesintileri ile maaş zammı anlamsız ve etkisiz hale gelmektedir. Çalışanın maaş zammı ile elde edeceği refahın kalıcı olması için gelir vergisi düzenlemesinin bir an önce yürürlüğe girmesi gerekiyor.”
Döviz kuru baskısı ithalatı artıracak
Jak Eskinazi, “Koronavirüs pandemisi, Ukrayna ve Rusya arasında 10 aydır devam eden savaş, ekonomik belirsizlik, resesyon ihtimali, elektrik maliyetlerinin artması, parite ve son artıştan sonra diğer girdilerdeki artış ise hesabın dışına çıkamayacağımız bir noktadayız. Navlun krizi ve pandemi nedeniyle kazandığımız ihracat avantajını kur baskısı ile kaybettik. İleride bu ihracat rakamlarını çok arayacağız. Siparişlerin olmaması nedeniyle işsizliğin artacağını tahmin ediyoruz. Döviz kuru üzerindeki baskı ithalatı artıracak ve ihtiyacımız olan dövizi arayabilecek duruma geleceğiz. Amacımız günü kurtarmak değil, enflasyonu kontrol altına alarak refah seviyesini yükseltecek mali politikalarla geleceğe hazırlanmak olmalıdır. Bu döviz kuru ile ihracat yapan firmaların devamlılığı 2023’te çok zor olacak.” söz konusu.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı