Haber

Kulis: İBB’yi denetleyen heyet başkanı rahatsız oldu, görevinden ayrıldı

T24 muhabiri Tolga Şardan, bakanlık tarafından yürütülen ‘terör’ soruşturması kapsamında İstanbul’a Maliye, Ticaret Müfettişleri ve MASAK uzmanları ile Mülkiye Teftiş Kurulu başmüfettişlerinden oluşan bir teftiş heyetinin görevlendirildiği bilgisini paylaştı. İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve şirketlerine karşı. Müfettişlerin belediye yönetiminden gelen belge ve bilgileri değerlendirdiğinden bahsetti.

Şardan, değerleme süreci hakkında şunları söyledi:

‘MAL BAŞKONTÖRÜ MUAFİYET İSTEDİ’

“Günler günleri kovalarken yaz aylarında farklı gelişmeler yaşandı. Soylu’nun onayı doğrultusunda teftiş kurulu başkanlığına atanan Mülkiye Başmüfettişi affını istedi.

Sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılan başmüfettişin yardımcısı Arif Yıldırım, heyete başkanlık etti.

Yıldırım’ın ismiyle ilgili tartışmalar malum. Daha önce AKP’den milletvekili adayı olmuştu. İmamoğlu’nun daha önce görev yaptığı Beylikdüzü Belediyesi’nde daha önce incelemelerde bulunan Yıldırım, heyet başkanı olarak soruşturmayı yönetti.

Polemik yaratmamak için görevden ayrılan başmüfettişin adını vermiyorum. Ayrıca bizzat tanıdığım bürokrattır. Yirmi yılı aşkın bir süredir Mülki Teftiş Kurulu’nda görev yapmaktadır. Daha sonra heyetin başına geçecek olan Yıldırım’dan en az on yaş büyük. Kendisinden daha genç olan başmüfettişlerin vali olmasına rağmen, vali olmak için idarenin sularından geçmeyen bir devlet görevlisidir.

Ben bu cümleleri başmüfettişi övmek için yazmadım, işini hakkıyla yapan bir kamu görevlisidir. Aksine böyle bir görev bilinciyle bir başmüfettişi bırakma sürecine dikkat çektim.

Bakanlık lobisinde; Söz konusu başmüfettişin sürecin kamu görevi safhasından çıkarak siyasi bir sonuç yaratmaya çalışıldığını görerek ‘rahatsız’ olarak görevden ayrıldığına dair bilgiler var.

Ayrıca, müfettiş raporu şu anda tam olarak kamuoyuna açıklanmamaktadır. Bakanlığın geçen hafta sonu yaptığı açıklamada yer alan bilgilerin raporda yer aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Ancak kritik nokta, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yürütme pratiğidir. Bakanlık, İBB’de işe alınanlar hakkında güvenlik soruşturması yürütülmesinde ısrar ediyor.

İBB tarafı ise, özellikle belediye şirketlerine işe alınanlar için güvenlik soruşturması yapılması konusunda yasal bir zorunluluğun olmadığı görüşünde.

TAM MAKALE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu