Sağlık

Sabahları aç karnına ve yatmadan önce kefir içmenin faydaları nelerdir? Laktozsuz kefirin kabızlığa faydaları…

İyi bakteriler olduğu gibi vücudumuza girdiklerinde farklı etkileri olan kötü bakteriler de vardır. Kötü bakteriler bağışıklığın düşmesine ve vücudun enfeksiyon kapmasına neden olurken, iyi bakteriler daha sağlıklı olmamızı sağlar. Güçlü bir prebiyotik olan kefirin faydalı bakterilerin vücuda alınmasında büyük rolü vardır.

KEFİR NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Daha çok inek veya keçi sütünden yapılan kefir içeceğinin maya taneleri minik karnabaharlar için emsal teşkil ediyor. Yüksek protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, demir içerir; A, B, D, K ve B12 vitaminlerini içerir. Bunlara ek olarak kefirde bulunan birçok farklı biyoaktif bileşen (organik asitler, peptitler vb.) de vücut sağlığının desteklenmesine katkıda bulunur.

Yararlı bakteriler olan probiyotikler, zararlı bakteri sayısını azaltmak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve bağırsak fonksiyonlarını güçlendirmek için çok değerli bir göreve sahiptir. Tüketilen besinlerden doğrudan etkilenen bağırsak florasının desteklenmesi sağlığımız için büyük önem taşımaktadır. Kefir tüketmek bağırsak florasındaki faydalı bakterileri desteklemekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra birçok farklı fayda sağlamaktadır.

LAKTOZSUZ KEFİR İÇMELİ MİYİM?

Laktoz intoleransı olan kişilerin tüketmesinde bir sakınca olmayan bu içeceğin farklı süt çeşitleri ile; Vegan veya farklı diyetlere uygun olarak üretilebilir. Badem, Hindistan Cevizi, Soya vb. besinlerin sütü kullanılarak kefir üretilebilir. İnek ve diğer hayvan sütlerinden elde edilen kefirdeki laktoz oldukça azaltılmış; ancak içindeki bileşenler üretim aşamasında kullanılan sütün cinsine göre değişiklik gösterebilir.

KEFİRİN FAYDALARI

İçerisinde bulunan 61 farklı mikroorganizma, kefirin birçok farklı fonksiyonel özelliğe sahip olmasını sağlar. Genel olarak kefirin beslenme düzenine eklenmesi tavsiye edilse de çeşitli hastalıklar ve ilaçlarla etkileşimi açısından tüketilmeden önce bir uzmana danışmakta fayda vardır.

  • İçeriğinde bulunan mevcut magnezyum ve kalsiyum sayesinde kemik ve kas sağlığını güçlendirir. Bu nedenle düzenli olarak spor yapanlar için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.

  • Probiyotik bir ürün olan kefir, bakteriler tarafından fermente edildiğinden bağırsak sağlığının düzenlenmesi açısından oldukça değerlidir. Bağırsakta faydalı bakterilerin çoğalmasını ve zararlı bakterilerin zararlı etkilerinin ortadan kaldırılmasını sağlar ve kabızlığı önler. Yararlı bakterileri çoğalttığı için ishali de önler.

  • Tok tutma özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır. Bu nedenle metabolizması yavaş çalıştığı için kilo vermede zorluk çeken kişiler için oldukça faydalıdır.

  • Vücuda kuvvet vererek yorgun hissetme halinin önüne geçer.

  • Yüksek magnezyum ve kalsiyum içeriği nedeniyle menopoz döneminde kemik erimesini önler.

  • İçerdiği vitaminler sayesinde cildin sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.

  • Probiyotik içerik ve faydalı bakteriler içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

  • Laboratuvarlarda yapılan çalışmalara göre tümör oluşumunu engelleyebiliyor ve oluşan tümör hücrelerinin büyümesini durdurabiliyor.



SABAH BİR DÜZENLEMEDE YOKSA YATAKTAN ÖNCE İÇİLMELİDİR?

Gençlerin ve büyüme çağındaki çocukların gece yatmadan önce kefir tüketmeleri önerilir. Yatmadan önce kefir içmek, zihin ve kemiklerin daha sağlıklı gelişmesine katkıda bulunur. Mide ve sindirim sorunu olan bir çocuğunuz varsa kefirin çok sağlıklı etkileri olmayabilir. Bu nedenle yatmadan en az 2 saat önce kefir tüketilmesi tavsiye edilir. Bu sayede olası diğer mide problemlerinin önüne geçilebilir. Hamile ve emziren annelerin içmesi önerilmez ve tok karnına içildiğinde bir grup zararlı etki ortaya çıkabilir.

Yetişkinler için kefir tüketimi için sabit bir zaman dilimi yoktur. Kefiri günün her saatinde ve her öğününde tüketmek doğrudur. Ancak tüketim dozunu ayarlamak gerekir. Ana öğün yerine ara öğünlerde tavsiye edilse de ana öğünde içecek olarak ayran ve süt yerine de tercih edilebilir.

Yetişkinlerin günde en fazla 2 bardak kefir içmesi önerilir. Sabahları aç karnına tüketmek isteyen bireyler için ekstra katkısı olduğu düşünülmektedir. Kefirin içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsakları çalıştıracağı ve sindirim sistemini hızlandıracağı için güne başlamadan önce daha etkili olduğu düşünülmektedir. Diyet yapanlar veya kilo vermek isteyenler sabahları aç karnına tüketerek boşaltım sistemlerinin daha fazla çalışmasını sağlayabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort