Yaşam

Ücretsiz Sanal Kitaplık Arşivleri

Eskiden insanlar israf ve bela da olsa aradıklarını şehrin en büyük kütüphanelerinde bulurlardı. Sonra internet çıktı ve her şeyi orada bulmaya başladık. Ama bir sorun vardı, kütüphane arşivleri o tozlu raflardaydı ve internette yoktu. neyse ki Günümüz ihtiyaçlarını anlayan birçok değerli kurum ve kuruluşarşivlerini dijitalleştirdiler ve herkesin erişebileceği sanal kütüphaneler oluşturdular.

Sanal kütüphane deyince aklınıza her şeye ulaşabileceğiniz bir veri tabanı gelmesin. Telif hakları ve benzeri sorunlar nedeniyle her şeye erişemezsiniz, ancak çevrimiçi kütüphane arşivleri birden fazla, daha önce hiç karşılaşmadığınız veya bulamadığınız birçok farklı konudadır. özel belgeleri ortaya çıkarabilir.Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz sanal kütüphane sitelerine gelin daha yakından bakalım.

Ücretsiz sanal kitaplık arşivleri:

  • TÜBİTAK Onaylı Bilim Dergileri e-Arşivi
  • Milli Kütüphane Dijital Arşivi
  • NASA Fotoğraf Arşivi
  • Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi
  • Atatürk Kütüphanesi
  • Gazeteden Tarihe Bir Bakış
  • Film Tutma
  • Açık Kültür
  • Marmara Üniversitesi Dijital Katalog
  • David Rumsey Harita Koleksiyonu

Aradığınız tüm yayınlar: TÜBİTAK Onaylı Bilim Dergileri e-Arşivi

Tüm TÜBİTAK yayınlarının dijital versiyonlarına TÜBİTAK Tanınan Bilim Dergileri e-Arşiv sitesinden ulaşabilirsiniz. Güncel sayıları görerek, yıllara göre arşiv, konu arşivi Özel arşivlerde arama yapabilirsiniz. Science and Technology, Science Child, Curious Little, Bilim Young gibi dergilerin tam sayılarını site üzerinden okuyabilir veya bahise özel arama yaparak nokta atışı sonuçları görebilirsiniz. TÜBİTAK Tanınan Bilim Dergileri e-Arşiv sitesine buradaki iletişim adresinden ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin en güçlü arşivlerinden biri: Milli Kütüphane Dijital Arşivi

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren Milli Kütüphane, Türkiye’nin en büyük belge arşivlerinden birine sahiptir. Özellikle Artık baskısı olmayan birçok kitap ve dergi Milli Kütüphanede bulabilirsiniz. Arşiv veri tabanının tamamına olmasa da makul bir kısmına kurumun internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Dijital versiyonu olmasa bile sistem aradığınız belgeyi bulmanız için size rehberlik edecektir. Milli Kütüphane Dijital Arşiv web sitesine buradaki iletişim adresinden ulaşabilirsiniz.

Yüksek kaliteli uzay fotoğrafları: NASA Fotoğraf Arşivi

Uzay hakkında bildiğimiz hemen hemen her şeyi borçlu olduğumuz kurumlardan biri olan NASA, kullandığı teknolojiler sayesinde bugüne kadar fotoğraflandı. en uygun uzay fotoğrafları arşivine sahiptir. Şimdiye kadar çekilmiş tüm uzay fotoğraflarına NASA’nın resmi internet sitesindeki Görseller sayfasından ulaşabilirsiniz. En son yüklenen ve en bilinen görsellerin yanı sıra anahtar kelimeler üzerinden arama yaparak istediğiniz görseli bulabilirsiniz. Üstelik ulaştığınız tüm görselleri yüksek kalitede indirebilirsiniz. NASA Fotoğraf Arşivi web sitesine buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

On binlerce dijital belge parmaklarınızın ucunda: Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi

Ankara Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi dijital arşivdedir. 80.000’den fazla kitap, dergi, makale, birincil kaynak ve diğer arşiv materyalleri Dijital versiyonları görüntüleyebilirsiniz. Arama çubuğunu kullanarak açık erişim sistemi üzerinden bülten, dergi, gazete, kitap, makale, rapor, tez ve diğer yayınlara ulaşabilirsiniz. Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Kentin en büyük arşivi: Atatürk Kitaplığı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Atatürk Kitaplığı, şehrin en büyük belge arşivlerinden birine sahiptir. Bu arşivin bir bölümü sanal kitaplık aracılığıyla kullanıcılara sunulmaktadır. Sitenin arama çubuğunu kullanarak istediğiniz anahtar kelime ile ilgili dökümana ulaşabilirsiniz. Aradığınız belgenin dijital versiyonu yoksa sistem tarafından en doğru şekilde yönlendirileceksiniz. Atatürk Kütüphanesi web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Eski gazetelerin eksik sayıları: Gazeteden Tarihe Bir Bakış

İstanbul Üniversitesi’nin yürüttüğü Tarihe Gazete Projesi kapsamında birçok gazetenin eski sayılarına site üzerinden ulaşabilirsiniz. Proje kapsamında sürece alınan gazetelerin birçoğu, Kolay kolay hiçbir yerde bulamazsınız. Kapatılan gazetelerin eski sayılarından oluşmaktadır. İlginizi çeken gazeteye tıklayıp istediğiniz konuyu seçtikten sonra yüksek kaliteli dijital versiyonuna ulaşabilirsiniz. Gazetenin Tarihe Bakış sitesine buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Sinemaseverler için arşiv: FilmGrab

FilmGrab muhtemelen listemizdeki en çeşitli web sitelerinden biridir çünkü arşivinde yalnızca görüntüler vardır. Üstelik bu görüntülerin tamamı sinemalarla ilgili. Siteyi açtıktan sonra ilginizi çeken ya da beğendiğiniz sinemaya tıklayın. Sinemanın en değerli sahnelerini gösteren çok sayıda yüksek kaliteli ekran görüntüsü size sunulacak. Özellikle bir sinema üzerine özel bir çalışma yapıyorsanız ya da bir yazı yazıyorsanız buradaki fotoğraflar çok işinize yarayacaktır. Resimleri tek tek veya bütün bir galeri olarak indirebilirsiniz. FilmGrab web sitesine buradaki iletişim aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

İnternet dünyasının en büyük sanal kütüphanesi: Open Culture

Daha önce sanal kütüphaneler ve çevrimiçi arşivler üzerine araştırma yaptıysanız, Açık Kültür adıyla daha önce karşılaştığınızdan eminiz. Açıkçası Açık Kültür bu dünyanın kara kutusu diyebiliriz. Telif hakkı olmayan sayısız film, kitap, makale, fotoğraf, ses belgesi veya video belgesine erişebilirsiniz. Özel kategoriler aracılığıyla yeni arşivler keşfedebilir veya arama çubuğu ile aradığınızı nokta atışı bulabilirsiniz. Açık Kültür web sitesine buradaki iletişim üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yüz binlerce e-kitap ve e-belge: Marmara Üniversitesi Dijital Katalog

Marmara Üniversitesi’ne bağlı Marmara Üniversitesi Kütüphanesi’ndeki yüzbinlerce belgeden bazılarına Marmara Üniversitesi Dijital Katalog üzerinden ulaşabilirsiniz. Şimdilik yaklaşık 295 bin kitap web sitesinde kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Kitapların yanı sıra ek belgelere de ulaşabileceğiniz dijital arşiv her geçen gün genişlemeye devam ediyor. Marmara Üniversitesi Dijital Katalog web sitesine buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

Dünyayı hiç görmediğiniz açılardan görün: David Rumsey Harita Koleksiyonu

Herhangi bir arama motoruna harita yazıp arama yaparsanız karşınıza çıkan sonuçlar büyük olasılıkla sizi tatmin etmeyecektir. Bu çalışmaları beğendiyseniz, David Rumsey Harita Koleksiyonu aklınızı başınızdan alacak çünkü Dijital arşivinde 120.000’den fazla harita bulunmaktadır. Antik çağlar, dağlar, kıtalar, uzay, dünya, veri tabanlı, görsel, zaman çizelgesi, havadan çekimler ve daha birçok farklı kategoride düzenlenmiş haritaların tümü yüksek kalitede sunulmaktadır. David Rumsey Harita Koleksiyonu web sitesine buradaki iletişim üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ziyaret ettiğinizde bulamadığınız belgeleri sunan Sahaf sahaf sahafları ücretsiz sanal kütüphane arşivlerinden bazılarını listeledik. Tabii ki, daha birçok çevrimiçi arşiv var. Listemizde olmasını istediğiniz sanal kütüphaneleri yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu